Echte melk die is geproduceerd onder hygiënische en gezonde omstandigheden is een veilig en gezond voedsel. Het is belangrijk dat de koeien gezond zijn (getest zijn en vrij van tbc en onmatige koorts) en geen enkele infectie hebben (zoals mastitis). De koeien moeten voedsel eten dat geschikt is voor koeien, meestal gras, hooi of kuilvoer, met slechts een kleine hoeveelheid graan, indien aanwezig. De melk moet volvette melk zijn, omdat er veel belangrijke antimicrobiële en gezondheidsondersteunende componenten in het vet zitten. De koeien moeten worden gemolken onder hygiënische omstandigheden en de melk moet onmiddellijk worden afgekoeld na het melken. De boerderij waar Raw Milk Company mee samenwerkt, werkt volledig onder de regels van een veiligproductieproces. Om die reden zijn de producten van deze winkel ook een gigantisch succes. Wil je graag producten kopen, dan kan dit via een van de vele delicatesse winkels waar Raw Milk Company mee samenwerkt. De lijst van verkooppunten vind je op de website www.rawmilkcompany.nl

Wat maakt rauwe melk veilig?

De melk bevat veel componenten die ziekteverwekkers doden en het immuunsysteem versterken. Deze omvatten lacto-peroxidase, lacto-ferrine, antimicrobiële bestanddelen van bloed (leukocyten, B-macrofagen, neutrofielen, T-lymfocyten, immunoglobulinen en antilichamen), speciale koolhydraten (polysacchariden en oligosacchariden), speciale vetten (middellange vetzuren, fosfolipiden en spingolipiden), complementenzymen, lysozym, hormonen, groeifactoren, mucinen, fibronectine, glycomacropeptide, gunstige bacteriën, bifidusfactor en B12-bindend eiwit. Deze componenten worden grotendeels geïnactiveerd door de hitte van pasteurisatie en ultrapasteurisatie. Dit vijfvoudige beschermingssysteem vernietigt ziekteverwekkers in de melk, stimuleert het immuunsysteem, bouwt een gezonde darmwand, voorkomt de opname van ziekteverwekkers en toxines in de darmen en zorgt voor de assimilatie van alle voedingsstoffen. Zo krachtig is het antimicrobiële systeem in rauwe melk dat wanneer grote hoeveelheden ziekteverwekkers aan de melk worden toegevoegd, hun aantal na verloop van tijd afneemt en uiteindelijk verdwijnt. Natuurlijk kan dit prachtige beschermende systeem worden overweldigd door zeer vuile omstandigheden. Dat is waarom we rauwe melk niet aanbevelen bij opsluitingsbedrijven of melk die wordt geproduceerd onder onhygiënische omstandigheden. Rauwe melkproducenten hebben de verantwoordelijkheid om melk te produceren in de schoonst mogelijke omstandigheden. Koeien mogen zich niet in de modder wentelen, ze moeten goed gevoed worden en alle apparatuur moet op de juiste manier worden gereinigd en opgeslagen. 

Waarom horen we zo vaak dat dit superfood gezondheidsproblemen veroorzaakt?

Gezondheidsfunctionarissen zijn zeer bevooroordeeld over rauwe melk en gepubliceerde rapporten weerspiegelen die vooringenomenheid. Dikwijls wordt rauwe melk de schuld gegeven voor het uitbreken van een ziekte zonder bewijs, of zelfs voor een uitbraak die veel mensen treft die geen rauwe melk consumeerden. Bijvoorbeeld, een uitbraak in Wisconsin in 2001 die honderden mensen ziek maakte, werd toegeschreven aan een programma waarbij rauwe melk werd gedeeld, hoewel slechts enkele van de honderden deelnemers ziek werden. Rauwe melk kan zelfs veilig gegeven worden aan baby’s. In de huisgemaakte formule wordt rauwe melk verdund met water en wei en aangevuld met lactose, levertraan en bepaalde oliën om het een profiel te geven dat beter aansluit bij de moedermelk. In theorie lijkt gepasteuriseerde melk heilzaam, maarin praktijk vermindert de kwaliteit. De hitte transformeert de structuur van de melkeiwitten tot een vorm die het menselijk lichaam niet kan verwerken. Het vernietigt ook de van nature voorkomende probiotica die jouw spijsverteringsstelsel ten goede komen. Als gevolg hiervan wordt een plek gecreëerd waar schadelijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de melk zuur en kunnen problemen met de spijsvertering veroorzaakt worden. Andere voordelen van rauwe melk zijn:

  • een beter immuunsysteem
  • verlaging van de bloeddruk
  • uitstekende vervanging voor mensen met lactose intolerantie
  • een gezondere spijsvertering
  • bron van vitaminen en mineralen
  • hogere aanwezigheid van omega-3
  • enzymen zorgen voor betere vertering van voedingstoffen uit ander voedsel