Veel mensen zijn een beetje in de war als ze het woord assertiviteit horen. Op de een of andere manier heeft het woord een beetje een negatieve lading gekregen, en dat is heel jammer want het heeft eigenlijk een hele positieve betekenis. Op assertief.nl vind je veel informatie over het onderwerp, en leer je onder andere dat assertiviteit inhoudt dat je op een juiste, correcte en vooral respectvolle manier voor jezelf kunt opkomen. Het heeft geen raakvlakken met brutaliteit, wat veel mensen verwachten (en waardoor ze niet weten wat het betekent). Bij brutaliteit gaan mensen namelijk juist over andermans grenzen heen en vergeten ze beleefd te zijn. assertief zijn is juist aangeven wat je wilt of wat je nodig hebt, maar dan op een hele nette en communicatief vaardige manier. Dit is voor veel mensen best moeilijk. Ze zijn bijvoorbeeld erg verlegen of onzeker, of hebben simpelweg tijdens hun opvoeding niet aangeleerd hoe ze op een effectieve manier kunnen communiceren. Gelukkig is communiceren te leren, en kun je met de cursus assertiviteit van assertief.nl jezelf aanleren om op een betere manier voor jezelf op te komen. Dit kan je in het dagelijks leven veel stress schelen, doordat het je zekerder maakt op het gebied van communiceren.

Een cursus assertiviteit

Als jij net zoals zovelen moeite hebt met het aangeven van je grenzen, of wilt leren hoe je beter en vooral effectiever kunt communiceren, dan is de cursus assertiviteit van assertief.nl misschien wel iets voor jou. Hier leer je namelijk verschillende vaardigheden aan die het jou in het dagelijks leven makkelijker gaan maken, zoals:

  • De belangrijke punten uit iemands verhaal pikken
  • Hoe je op een respectvolle manier je grenzen aangeeft
  • Hoe je op effectieve wijze doorvraagt in een gesprek

Naast bovenstaande voorbeelden ga je nog veel meer leren, en meteen in de praktijk brengen door te oefenen met mede-cursisten. Je zult merken dat je theorie gemakkelijker toepast dan je van tevoren had gedacht, en al gauw zelfverzekerder wordt in je communicatie. Weten hoe je het moet doen helpt vaak al enorm om assertiviteit te ontwikkelen, en deze cursus is een handige tool om daarna thuis mee aan de slag te gaan. 

Het verschil tussen assertief en agressief

Veel mensen verwarren assertiviteit nog met agressiviteit of zelfs brutaliteit. Hoewel ze op het eerste gezicht wat met elkaar te maken lijken te hebben is assertief zijn de enige positieve uit het rijtje. assertief zijn betekent namelijk dat je op opbouwende, kalme en beheerste manier kunt aangeven wat je vindt of wat je nodig hebt. Of bijvoorbeeld waar je grens ligt. Als je dit op een assertieve manier doet beledig je er niemand mee, maar geef je wel duidelijk aan (dus ook zonder jezelf tekort te doen) wat jouw mening is. Zou je dit op agressieve wijze doen dan doe je er direct iemand (de ander) tekort mee, en dat is juist niet de bedoeling van assertiviteit! Zoals je in de cursus zult leren is assertief zijn juist een hele respectvolle en effectieve manier van communiceren, die je ook kunt aanleren als je van jezelf heel verlegen bent. Maar tussen assertiviteit en agressiviteit zijn zit echt een wereld van verschil!